توصیه های تغذیه ای مقابله با کم آبی بدن در گرما و پیشگیری از گرمازدگی
توصیه های تغذیه ای مقابله با کم آبی بدن در گرما و پیشگیری از گرمازدگی
گرما زدگی را باید جدیگرفت چرا که خطر آسیب به مغز و ارگانهای حیاتی بدن و حتی مرگ را دارد.
با گرم شدن هوا در فصل تابستا ن و افزایش دمای محیط ، دمای بد ن نیز افزایش می یابد و همراه عرق علاو ه بر آب مقدار زیادی املاح و ویتامین ها از بدن دفع شده که باعث به هم خوردن تعادل الکترولیت های بدن می شود و ممکن است فرد دچار گرمازدگی گردد.گرما زدگی را باید جدیگرفت چرا که خطر آسیب به مغز و ارگانهای حیاتی بدن و حتی مرگ را دارد. فردی که دچار این عارضه می شود علائم شایعی همچون گیجی،حالت تهوع ، بی حالی، رنگ پریدگی، سردرد، تشنگی،تعریق وگرفتگی عضلانی و تپش قلب شدید دارد.
- برای جلوگیری از گرمازدگی حداقل 8 لیوان آب و مایعات در روز بنوشید .
- درصورت قرار گرفتن طولانی مدت در گرما نوشیدن آب حاوی چند قطره آبلیمو و کمی نمک در جلوگیری از گرمازدگی موثر است.
- درصورت دردسترس بودن، شربت به لیمو، خاکشیروتخم شربتی بهترین نوشیدنی برای جلوگیری از گرمازدگی است و عرقیاتی مثل بیدمشک،کاسنی و شاه تره نیز می تواند بسیار مفید باشد.
- مایعات را به تدریج و به آهستگی میل کنید. همچنین نوشیدنی های خیلی سرد ننوشید.
- میوه جات و سبزیجات آبدار مثل هندوانه، طالبی، خیار ، گوجه فرنگی ، کاهو، توت، آلبالو و گیلاس بدلیل دارا بودن آب فراوان و فیبر نقش مهمی در پیشگیری از کم آبی، یبوست و جبران املاح از دست رفته در اثر تعریق را دارند .
- به جای آب میوه های صنعتی و نوشیدنی های شیرین ، آب میوه های طبیعی استفاده کنید چون هضم قند موجود در آب میوه های صنعتینیاز به دفع آب دارد وباعث کم آبی می شود.
- نوشیدنی های کافئین دار مانند چای، قهو ه، نسکافه، نوشیدنی ها ی ورزشی کافئین دار و همچنی ن نوشابه های گاز دار را جایگزین آب نکنیدچون ادرار آور بوده و باعث دفع آب بدن می شو ن . در صورت عادت به چای از چای کمرنگ استفاده کنید.
- سوپ های ولرم ، انواع سالادهای خنک از خوردنی های مناسب فصل گرما هستند.
- خوردن روزانه یک وعده غذای سرد مثل نان و پنیر کم نمک می تواند رطوبت بدن را حفظ کند.
- در سالاد به جای سس از آب لیمو یا سرکه استفاده کنید.
- غذا را به تعداد وعده های بیشتری تقسیم کرده و هر بار حجم کم بخورید .
- بجای گوشت قرمز، بیشتر غذاهای تهیه شده با مرغ یا حبوبات استفاده کنید .
- مصرف غذاهای چرب و سرخ کرده را کاهش دهید.
- گرو های سنی مثل کودکان و سالمندان و افراد دچار بیماری های قلبی و ریوی، فشار خون بالا، دیابت ، چاقی و بیمار یها ی اعصاب و روانبیشتر مستعد گرمازدگی بوده و در صورت ضرورت خارج شد ن از خانه در مواقع گرما، حتما یک بطری آب یا شربت ها ی خانگی کم شیرین خنک همراه خود داشته باشند.
" گروه بهبودتغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان "
نظر دهید